TUTUKLU GAZETECİLERLE DAYANIŞMA PLATFORMU’NDAN
BASINA VE KAMUOYUNA
Bir TMY Klasiği Daha...
Türkiye Gerçeği Dergisi Yazarı Mehmet Güneş ve Odak Dergisi Yazarı Doğan Can Baran Tutuklandı...
Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ)’nin 2011 Raporu Türkiye Bakımından Gerçeği Yansıtmıyor...
Bir TMY klasiği ile daha yüz yüzeyiz. Toplumla Mücadele Yasası adı verilen Terörle Mücadele Yasası (TMY) gereğince Odak Dergisi yazarı Doğan Can Baran ile Türkiye Gerçeği dergisinin yazarı Mehmet Güneş tutuklandı.
Türkiye Gerçeği dergisi yazarı Mehmet Güneş, 6 Aralık’ta Devrimci Karargah operasyonu kapsamında gözaltına alındı ve 10 Aralık 2011 tarihinde Beşiktaş özel yetkili Ağır Ceza Mahkemesince Devrimci Karargah üyesi olduğu gibi asılsız iddiayla tutuklandı. Türkiye Gerçeği dergisi yaptığı açıklamada yazarları Mehmet Güneş'in Devrimci Karargah ile ilgisinin olmadığını ve keyfi biçimde gözaltına alındığını belirtmişti.
Odak dergisi yazarı Doğan Can Baran, THKP-C Direniş Hareketi adlı şu anda var olmayan bir örgütün üyesi gibi gösterilerek, dahası Mahir Çayan, Deniz Gezmiş ve İbrahim Kaypakkaya’yı mezarları başında anmak, çeşitli gösterilerde yasal bir dergi olan Odak’ın flamasını taşımak ve slogan atmak gibi suçlamalarda bulunularak özel yetkili Ağır Ceza Mahkemesince tutuklandı.
Bu arada 5 yıldır tutuklu bulunan Atılım gazetesi yazarı Hasan Coşar’ın 8 Aralık’ta serbest bırakıldığını da belirtelim. Ne ilginçtir ki Hasan Coşar’ın 5 yıllık tutukluluğunun ardından serbest bırakılmasına seviniyoruz. “Ölümü gösterip sıtmaya razı etmek” bu olsa gerek!..
Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu olarak Mehmet Güneş ve Doğan Can Baran’ın tutuklanmasını, düşünce ve ifade özgürlüğüne, söz, toplantı ve örgütlenme özgürlüğüne yönelik TMY saldırısı olarak görüyor ve protesto ediyoruz. Bir kez daha TMY’nin iptal edilmesini, özel yetkili Ağır Ceza Mahkemelerinin kaldırılmasını talep ediyoruz.
Yeni tutuklamalarla birlikte cezaevlerinde tutuklu bulunan gazetecilerin sayısı da 66 oldu. Merkezi New York’ta bulunan Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ)’nin geçtiğimiz günlerde yayımladığı 2011 yılı raporuna göre Türkiye’de tutuklu bulunan gazeteci sayısı 8 olarak belirtiliyor. Raporda İran 42 tutuklu gazeteciyle en çok tutuklu gazetecinin bulunduğu ülke olarak gösteriliyor. Çin ise 27 tutuklu gazeteciyle üçüncü sırada gösteriliyor. Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu ve Gazetecilere Özgürlük Platformu’nun verilerine göre Türkiye’de 60’ın üzerinde gazeteci tutuklu bulunuyor ve Türkiye bu veriyle Dünya birincisidir. Eğer CPJ ABD politikaları doğrultusunda İran ve Çin’i hedef tahtasına oturtmak, Türkiye’yi ıskalamak amacıyla böyle bir rapor yayımlamamışsa geriye tek bir olasılık kalıyor, o da bilgi eksikliğidir ve dolayısıyla Türkiye bakımından gerçeği yansıtmıyor...
Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu (TGDP)
10 Aralık 2011
İLETİŞİM: Necati ABAY-TGDP Sözcüsü, GSM: 0535 929 75 86,
E-posta: necatiabay@gmail.com,
Blog: http://tutuklugazeteci.blogcu.com/,
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder