2 Temmuz 2012 Pazartesi

TUTUKLU GAZETECİLERLE DAYANIŞMA PLATFORMU (TGDP) NEDEN KURULDU VE BUGÜN NEDEN HÜKÜMETİN HEDEFİNDE


TUTUKLU GAZETECİLERLE DAYANIŞMA PLATFORMU (TGDP) NEDEN KURULDU VE BUGÜN NEDEN HÜKÜMETİN HEDEFİNDE

Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu (TGDP) 2 Şubat 2004 tarihinde bir grup muhalif gazeteci tarafından kuruldu. O tarihte Türkiye cezaevlerinde gazetecilik görevlerini yaparken asılsız iddialarla tutuklanan, çoğunluğu sosyalist basından ve Kürt basınından düzen muhalifi 10 gazeteci bulunuyordu. İşçi Köylü gazetesi genel yayın yönetmeni Memik Horuz da gerillayla röportaj yaptığı gerekçesiyle tutuklanmıştı. Basın Konseyi, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti gibi basın meslek kuruluşları tutuklu gazetecileri sahiplenmek bir yana gazetecilik kimliklerini bile kabul etmiyordu. Basın meslek kuruluşları tutuklu gazetecilere sahip çıkmıyor, görmezlikten geliyordu.
13 Nisan 2003 tarihinde Atılım gazetesi editörü ve yazarı Necati Abay bombalama eylemlerinin haberini yaptığı için asılsız bir iddiayla “bombalama eylemlerinin koordinatörü” olmakla suçlanıp tutuklanmıştı. Atılım gazetesi muhabiri Kamber Saygılı da asılsız iddialarla “bomba imalatçısı olmak”la suçlanmış, 3 ay tutuklu kalmış ve beraat etmişti. Basın meslek örgütleri ve merkez medya yine sessiz kalmıştı. Bu süreçte Atılım Gazetesi, bir grup muhalif gazeteci ve tutuklu gazetecilerin yakınları, tutuklu gazetecilere sahip çıkmak amacıyla “Tutuklu Gazetecilere Özgürlük” adı altında 2003 yılı Nisan ayında başlayan ve Necati Abay’ın tutuksuz yargılanmak üzere 2004 yılı Ekim ayında serbest bırakılmasıyla sonlandırılan bir kampanya yürütmüştü. Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu, böylesi bir süreçte, somut bir ihtiyacın ürünü olarak kuruldu. TGDP’nin kurulduğu tarihten bu yana sözcülüğünü gazeteci Necati Abay yapmaktadır.
TGDP, sekiz yılı aşkın bir süredir “Tutuklu Gazetecilere Özgürlük” istemli çalışma yürütmektedir. Tutuklu gazeteciler gerçeğini Türkiye ve Dünya kamuoyuna açıklamaktadır, anlatmaktadır. Tutuklu gazetecilere “Kart-Mektup gönderme” kampanyası, tutuklu gazetecilerin duruşmalarına katılma, basın açıklamaları, basın toplantıları, imza kampanyaları, tutuklu gazetecilerin kimlikleri ve çalıştıkları basın kurumu hakkında düzenli açıklamalar toplumsal muhalefet güçlerinin Toplumla Mücadele Yasası adına verdiği Terörle Mücadele Yasasının (TMY) kaldırılması, sıkıyönetim mahkemeleri ve Devlet Güvenlik Mahkemelerinin (DGM) devamı olan Özel Yetkili Mahkemelerin (ÖYM) kaldırılması gibi çeşitli çalışmalar yürütmektedir.
Başbakan Erdoğan tutuklu gazetecilerle ilgili konuşmasını en son 7 Mart 2012 tarihinde AKP Genişletilmiş İl Başkanları toplantısında yaptı. Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu (TGDP)’nin o tarihte 105 kişilik olan tutuklu gazeteciler listesini eleştiri bombardımanına tuttu. TGDP’nin tutuklu gazeteciler listesindeki 6 ismin hayali olduğunu açıkladı. Listemizdeki tutuklu gazetecilerin sadece 6’sının basın kartı olduğunu, onların da gazetecilik görevleri nedeniyle tutuklanmadığı nakaratını tekrarladı. Başbakan Erdoğan’ın TGDP’yi hedef tahtasına koyması, TGDP’nin Türkiye ve Dünya kamuoyu nezdinde referans kabul edilmesi, sözünün ciddiye alınması, uluslararası basın meslek kuruluşlarıyla, insan hakları kuruluşlarıyla kurduğu ilkesel ilişkiyle, vicdanlarda sempatinin oluşmasıyla doğrudan bağlantılıdır.
Tüm bu cesur, ilkeli, açık, iç ve uluslararası kamuoyunu gerçeklerle buluşturan çalışmaları ve mücadeleleri nedeniyledir ki, TGDP, hükümetin hedefi haline geldi. Necati Abay’a 18 yıl 9 ay hapis cezası verilmesi de sözcülüğünü yaptığı TGDP’ye verilmiş bir cezadır.
TGDP, gazeteciler, yazarlar, milletvekilleri, tutuklu gazetecilerin yakınları, muhalif basın, basın özgürlüğünü, düşünce ve ifade özgürlüğünü, insan haklarını savunan binlerce kişi ve kurum tarafından desteklenmektedir.

Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu (TGDP)
3 Temmuz 2012

İLETİŞİM: Necati ABAY-TGDP Sözcüsü, GSM: 0535 929 75 86,
Facebook: Necati Abay

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder