1 Mayıs 2011 Pazar

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde Türkiye Dünya Birinciliğini Sürdürüyor

TUTUKLU GAZETECİLERLE DAYANIŞMA PLATFORMU’NDAN
BASINA VE KAMUOYUNA

* 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde Türkiye Dünya Birinciliğini Sürdürüyor!..

Türkiye’de ve Dünyada basın özgürlüğü, düşünce ve ifade özgürlüğü, halkın haber alma hakkını savunan basın emekçileri çeşitli saldırılara maruz kalıyor. Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu olarak 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü kutluyoruz.
Türkiye, cezaevlerinde tutuklu ve hükümlü gazeteci-yazar sayısı bakımından Dünya birinciliğini sürdürüyor. İki ay önce Türkiye ve Dünya kamuoyuyla paylaştığımız bu saptama, birkaç hafta önce Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) nezdinde de teyit edilmiş oldu. Uluslararası Basın Enstitüsü’nün açıklamasına göre Türkiye 57 tutuklu gazeteciyle Dünya birincisidir.
Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu’nun saptamasına göre bugünkü tarih itibariyle Türkiye cezaevlerinde 12’si imtiyaz sahibi ve yazı işleri müdürü olmak üzere 58 gazeteci ve yazar tutuklu bulunuyor. Tutuklu gazeteci ve yazarların büyük çoğunluğu Sosyalist basın ile Kürt basınına mensuptur. Sosyalist basından 23, Kürt basınından 24 gazeteci ve yazar tutuklu ve hükümlüdür. Geçtiğimiz hafta Dicle Haber Ajansı (DİHA)’nın Diyarbakır bölge temsilcisi Kadri Kaya ile Batman muhabiri Erdoğan Altan’ın tutuklanması saldırıların sistematikleştiğinin göstergesidir. Binlerce basın emekçisinin yargı kıskacı altında bulunduğunu da belirtmek gerekir.
Türkiye’de basın özgürlüğünü, halkın haber alma hakkını, düşünce ve ifade özgürlüğünü savunmanın yolu, toplumsal muhalefet güçlerinin Toplumla Mücadele Yasası adını verdiği Terörle Mücadele Yasası’na karşı mücadele etmekten geçiyor. TMY’yi dokunmadan, gündeme almadan, Türkiye’de basın özgürlüğünü savunmanın olanağı yoktur. Bu ölçüt, basın özgürlüğünü savunmanın mihenk taşı haline geldi. Türkiye’nin tutuklu gazeteci sayısı bakımından Dünya birincisi olmasında da TMY’nin doğrudan payı vardır. Bir diğer ölçüt ise tutuklu gazetecilerin yargılandığı, gizlilik kararı, uzun yargılama süresi vb. özel yetkilerle donatılmış Devlet Güvenlik Mahkemelerinin devamcısı Ağır Ceza Mahkemelerinin kaldırılması talebidir. Atılım Gazetesi genel yayın yönetmeni ve İstanbul 1. Bölge (Anadolu Yakası) bağımsız milletvekili adayı İbrahim Çiçek 5 yıla yakın bir süredir tutuklu bulunmaktadır. İbrahim Çiçek’in durumu, uzun yargılamaya tipik örnektir...

TMY İptal Edilsin!
Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri Kaldırılsın!
Tutuklu Gazetecilere Özgürlük!

Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu (TGDP)
2 Mayıs 2011


İLETİŞİM: Necati ABAY-TGDP Sözcüsü, GSM: 0535 929 75 86,
E-posta: necatiabay@gmail.com,
Blog: http://tutuklugazeteci.blogcu.com/,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder