9 Mart 2012 Cuma

Bir Gazeteci Daha Tutuklandı. Tutuklu Gazeteci Sayısı 106'ya Yükseldi


TUTUKLU GAZETECİLERLE DAYANIŞMA PLATFORMU’NDAN

BASINA VE KAMUOYUNA


Bir Gazeteci Daha Tutuklandı. Tutuklu Gazeteci Sayısı 106'ya Yükseldi...

Tutuklanan Dicle Haber Ajansı (DİHA) Adana muhabiri Özlem Ağuş, Pozantı Çocuk Cezaevindeki Cinsel Saldırıyı Haberleştirmişti...

Adana’da 6 Mart 2012 tarihinde KCK adı altında Terörle Mücadele Yasası (TMY) gereğince yapılan operasyonlarda gözaltına alınan Dicle Haber Ajansı (DİHA) Adana muhabiri Özlem Ağuş, 9 Mart 2012 tarihinde özel yetkili mahkeme tarafından tutuklandı. Özlem Ağuş’un “terör örgütü propagandası yapmak”tan tutuklandığı öğrenildi.
Özlem Ağuş, Pozantı Çocuk Cezaevindeki Cinsel Saldırıyı haberleştirmişti. Ağuş’un haberinin ciddi kamuoyu tepkisine yol açması ve Adalet Bakanlığının bazı tedbirler almak zorunda kalması, devleti sıkıntıya sokması nedeniyle tutuklanmış olabileceği sorusu akıllara takılıyor.
Başbakan sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Çarşamba günü AKP genişletilmiş İl Başkanları toplantısında yaptığı konuşmada Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu’nun (TGDP) hazırladığı 105 kişilik tutuklu gazeteciler listesini eleştiri ve değerlendirme konusu yapmış, cezaevlerinde tutuklu gazeteci bulunmadığı savlarını tekrarlamıştı. Türkiye’de tutuklu gazeteciler gerçeğini bir kez daha inkar etmişti. Bu konuşmadan iki gün sonra bir gazetecinin daha tutuklanması, tutuklu gazeteci sayısının 106’ya yükselmesi, basın özgürlüğü, düşünce ve ifade özgürlüğü açısından gidişatın ne denli kötü olduğunu gösteriyor. Başbakan’ın ifadesiyle “kara propaganda” yapmıyoruz. Türkiye ve Dünya kamuoyu nezdinde alenen yaşanan tutuklu gazeteciler gerçeğini dikkat çekiyoruz, gündemleştiriyoruz. Bu, basın özgürlüğü, düşünce ve ifade özgürlüğü konusundaki duyarlılığımızın, gazetecilik görevlerimizin bir gereğidir.
Başbakan söz konusu konuşmasında 105 kişilik listemizdeki isimlerden sadece 6’sının basın kartı olduğunu, onların da gazetecilik görevi nedeniyle tutuklanmadığını belirtmişti. Özellikle belirtmeliyiz ki kimin gazeteci olup olmadığını Başbakanlığa bağlı Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, dolayısıyla Başbakanlık belirleyemez. Kimin gazeteci olup olmadığının tek kıstası vardır, o da basın kuruluşlarının ve gazetecilerin beyanıdır.
Başbakan aynı konuşmasında TGDP’nin 105 kişilik tutuklu gazeteciler listesindeki 6 kişinin hayali isim olduğunu, 4 kişinin de serbest bırakıldığını söylemişti. Hemen ertesi gün Adalet Bakanlığı yetkilileriyle telefonla görüştük ve bu isimleri bize bildirmelerini istedik. “Teknik bir engel yoksa bu isimleri verebilecekleri” belirtildi ama halen yanıt gelmedi. Adalet Bakanlığı daha önce de listemizde bulunan Azadiya Welat Gazetesi Mersin Temsilcisi Abdulcebbar Karabağ isimli bir kişinin cezaevlerinde bulunmadığını ve hayali bir isim olduğunu açıklamıştı. Karabeğ soyadının yanlışlıkla Karabağ olarak yazıldığını saptadık ve düzelttik. Dolayısıyla “hayali isimler” değil, muhtemelen yazım hatasından kaynaklı bir sorun olabilir. Adalet Bakanlığının yanıtını bekliyoruz.
Basın özgürlüğü, düşünce ve ifade özgürlüğü alanında bir ilerleme sağlanmasının, tutuklu gazetecilerin serbest bırakılmasın yolu, toplumsal muhalefet güçlerinin Toplumla Mücadele Yasası adını verdiği Terörle Mücadele Yasası (TMY) ve Sıkıyönetim Mahkemeleri ve Devlet Güvenlik Mahkemelerinin (DGM) yerini alan Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılmasından geçiyor.

Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu (TGDP)
10 Mart 2012

İLETİŞİM: Necati ABAY-TGDP Sözcüsü, GSM: 0535 929 75 86,
Facebook: Necati Abay

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder