29 Nisan 2012 Pazar

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü Kutluyoruz...

TUTUKLU GAZETECİLERLE DAYANIŞMA PLATFORMU’NDAN

BASINA VE KAMUOYUNA


* 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde Türkiye Tutuklu Gazeteci Sayısı Bakımından Dünya Birinciliğini Sürdürüyor!..

Türkiye’de ve Dünyada basın özgürlüğü, düşünce ve ifade özgürlüğü, halkın haber alma hakkını savunan basın emekçileri çeşitli saldırılara maruz kalıyor. Muhalif gazetelerin kapatılması, para cezalarına çarptırılması, sansür, otosansür, gazetecilerin gözaltına alınması, tutuklanması ve ağır hapis cezalarına mahkum edilmesi saldırıların biçimlerindendir.

Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu (TGDP) olarak işçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs’ı ve basın emekçilerinin 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü kutluyoruz.

Türkiye, cezaevlerinde tutuklu ve hükümlü gazeteci sayısı bakımından Dünya birinciliğini sürdürüyor.

Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu’nun saptamasına göre bir yıl önce, 3 Mayıs 2011 tarihinde Türkiye cezaevlerinde 12’si yazı işleri müdürü olmak üzere 58 gazeteci tutuklu bulunuyordu. Bir yıl sonra 19’u yazı işleri müdürü olmak üzere tutuklu gazeteci sayısı 92’ye yükselmiştir.
Tutuklu gazetecilerin büyük çoğunluğu Özgür Gündem gazetesi, Azadiya Welat gazetesi, Dicle Haber Ajansı (DİHA) gibi Kürt basınına mensuptur. Atılım gazetesi, Yürüyüş dergisi, Özgür Radyo, Devrimci Hareket dergisi, Birgün gazetesi, Halkın günlüğü gazetesi, Eylül dergisi, Bilim ve Gelecek dergisi, Mücadele Birliği dergisi gibi sosyalist basın mensubu gazeteciler tutukludur. Oda TV’de çalışan gazeteciler de tutukludur.

Aralarında platformumuzun sözcüsü Necati Abay’ın da bulunduğu binlerce gazeteci de yargı kıskacı altındadır.

Türkiye’de basın özgürlüğü, halkın haber alma hakkı, düşünce ve ifade özgürlüğü alanında bir ilerleme sağlamanın yolu, toplumsal muhalefet güçlerinin Toplumla Mücadele Yasası adını verdiği Terörle Mücadele Yasası (TMY)’nin iptalinden geçiyor. TMY’nin iptalini istemeden Türkiye’de basın özgürlüğünü tutarlı bir biçimde savunmanın olanağı yoktur. Bu ölçüt, basın özgürlüğünü savunmanın mihenk taşı haline geldi. Türkiye’nin tutuklu gazeteci sayısı bakımından Dünya birincisi olmasında da TMY’nin doğrudan payı vardır. Diğer yandan gizlilik kararı, uzun yargılama süresi vb. özel yetkilerle donatılmış ve Devlet Güvenlik Mahkemeleri’ni aratır hale gelen Özel Yetkili Mahkemelerin (ÖYM) kaldırılması, basın özgürlüğü, söz, toplantı, örgütlenme özgürlüğü açısından yaşamsal önemdedir...

Ayrıca 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü etkinlikleri kapsamında Rosa Luxemburg Vakfı, TGDP Sözcüsü Necati Abay’ı Almanya’ya davet etti. Necati Abay, Almanya’nın 11 kentinde 3 Mayıs - 23 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek olan “Türkiye’de basın özgürlüğü” konulu panellerin konuşmacısıdır...


Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu (TGDP)
29 Nisan 2012

İLETİŞİM: Necati ABAY-TGDP Sözcüsü, GSM: 0535 929 75 86,
Facebook: Necati Abay

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder